П`ятниця, 29.03.2024, 03:38
Вітаю Вас Гість | RSS

ОЗЗСО "Затурцівський ліцей ім. В. К. Липинського"

Меню сайту
Календар
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


10:19
З бажанням змінити світ на краще

     Доброю традицією у Затурцівській ЗОШ І-ІІІ ст. ім. В.К. Липинського   став щорічний фестиваль учнівських проектів «Природа: погляд дитини». 14 травня 2018 року на свято творчості  зібралися ті, хто пізнає, досліджує світ, намагається це передати у слові, реалізувати у проектах, розвиває у собі навички науково-дослідницької діяльності, долучається до природоохоронної роботи.  Це учасники  конкурсу-захисту робіт МАН, члени гуртка «Юні екологи», природолюби школи, учасники  конкурсів та форумів екологічного спрямування.

     На фестивалі  не було  байдужих, адже кожен пропонував своє вирішення проблем, що стосуються нашої місцевості. Право відкрити фестивальні виступи було надано учениці 11 класу, призеру Всеукраїнського біологічного форуму учнівської та студентської молоді «Дотик природи – 2017», що проходив у м. Києві, Вавринюк Катерині. Наймолодшим учасником фестивалю став учень 6 класу Ціхоцький Назар, призер обласного етапу конкурсу «Юний дослідник».

       Цікаво, що на цьогорічному фестивалі майже не було  номінацій, які  повторюються:  «Хімія», «Ботаніка», «Екологія», «Правознавство», «Енергія і середовище», «Кінологія», «Ветеринарія», «Орнітологія», «Агрономія», «Юний дослідник», «Літературна творчість». Це говорить про різносторонній підхід у нашій дослідницькій роботі. Про те, над чим  працювали упродовж року, розповідали у своїх виступах та презентаційних матеріалах учні Романюк Анастасія, Гаврильчак Ірина, Роман Аліна (11 кл.),    Мужичок Юрій, Захарчук Тарас, Бучман Остап (9 кл.); Скібінська Анастасія, Мачеброда Денис, Абдуллаєв Рустам, Аристов Ярослав, Батюк  Олена (8 кл.). На основі спостережень, досліджень, анкетувань, які провели школярі,  було піднято проблеми бродячих собак (виявлено 18 бродячих собак у с. Затурці), профілактики захворювання кролів,  поширення у Затурцях голуба лісового – птаха 2018 року в Україні, родини бобових у природній флорі с. Затурці (виявлено понад 20 видів рослин родини), зміни концентрації нітратів у плодах огірка, особливостей вирощування тмину чорного в умовах лісостепової зони, порівняльної характеристики  собак породи лабрадор і західносибірська лайка, купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення,    стану серцево-судинної системи підлітків за пробою Руф’є.  Реалізуючи проект «Лелеки нашої місцевості»,  юний дослідник Ціхоцький Назар виявив у нашому селі 7 лелечих гнізд і розповів учням, як створити штучне гніздо для лелеки. За проведену дослідницьку діяльність, активну участь у фестивалі школярі отримали подяки дирекції школи, подяки було оголошено і наставникам учнівської молоді, педагогам  Марченко Є.П., Радчук Л.О., Корнелюк І.М., Коляді Л.О., Мочеброді О.Є.

        Учасники фестивалю погодились, що не  так важливо,  чи беремо ми участь у конкурсній діяльності, чи стаємо ми призерами та переможцями  відповідних етапів конкурсів, важливо інше, щоб усе, що ми робимо, ішло від серця, з добрими помислами, з бажанням змінити світ і себе на краще.

       «Кожен іде за покликанням. Як проживеш своє життя ти? Вибір – завжди за людиною, мить визначає вічність», - говорила у своєму виступі учениця 11 класу Маньківської ЗОШ І-ІІІ ст. Роман Аліна, яка представляла на фестивалі поетичну збірку «Обабіч мрій»,  і продовжила свою думку рядками верлібру:

У стиснутій руці

Метелик тамує подих.

Прим’яті крильця,

Осипані барви,     

Тремтливе мовчання…

Острахом непорозумінь

Розпочато відлік вічності.

        Життя чи смерть?..

        Колиска чи домовина?..

        Перший чи останній?..

        Усе – в твоїх руках.  

 

 

Переглядів: 641 | Додав: cosdugor | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz